11 August 2009

Hijacking this blog for some musings in Croatian :-)

Prije par tjedana stavio sam na

http://radio101.podzone.net/

snimke informativnih emisija zagrebačkog Radia 101. To sam napravio budući da mi je dojadilo što takvo što nije do tada nije učinjeno. To je što se mene tiče velika šteta budući da smo daleke 1996 nakon pokušaja gašenja Radia Damir Džeko i ja pokrenuli podcast Radia 101. To je vjerojatno bio jedan od prvih podcastova na Webu. Nažalost nemam kopije sitea iz tog vremena međutim evo arhive sa archive.org iz 1998

http://web.archive.org/web/19980113130105/vukovar.unm.edu/r101/audio/

Ja sam bezuspješno u nekoliko navrata razgovarao sa ljudima na Radiju da oni preuzmu snimanje i arhiviranje takvih podcastova međutim to očito nije polučilo rezultate. No nije to toliko sada bitno. Što je bitno je što ćemo napraviti u budućnosti. Radio 101 je kultna institucija i informativne emisije Radija su po mojem mišljenju kulturna baština Hrvatske i kao takve ih treba sačuvati za buduće naraštaje. Možda to nekima zvuči bez veze međutim kako budućim naraštajima dočarati što se dešavalo u ranim 2000im godinama nego kroz audio/vizualne snimke. Čitanje suhoparnih vijesti je jedna stvar međutim slušati emisije tipa Parliament Show ili Speaker’s Corner gdje obični ljudi iznose svoje tegobe, svoja mišljenja je druga stvar. Također ne znam da li itko može dočarati Aktualac ili Uj Fuj :).

Prije par tjedana sam poslao e-mail Silviju Vrbancu budući da me on koliko toliko zna i dobio sam odgovor da se na podcasting radi. Nažalost tu sam priču već čuo pa bih volio na neki način izvršiti pritisak da se to ostvari što prije. Naime ja sam svoj podcasting set up dostupan preko linka http://radio101.podzone.net/ složio za manje od 3 sata. Bravo ja :).  Ako nije teško idemo to složiti.

Nakon što se to obavi bilo bi pametno sa primjerice Nacionalnom Sveučilišnom Knjižnicom dogovoriti arhiviranje materijala tako da postoji netko drugi osim Radija koji se o tome brine.